Virtuální nástěnka Padlet

Jednoduchá, ne příliš profláknutá aplikace, přesto naprosto úžasná a nápomocná. Padlet je virtuální nástěnka, na kterou můžete připnout v jakkoliv velké skupině lidí cokoliv – vzkaz, odkaz na web, obrázek, dokument, vlastní nákres.

Je ideální pro plánování, domlouvání, třídění myšlenek, brainstorming s vašimi kolegy, a to ať už jste všichni v jedné místnosti nebo rozlítaní po celém světě. Stačí jeden, který se zaregistruje, vytvoří nástěnku a sdílí odkaz. Ostatní se už nikam registrovat nemusí, stačí když si odkaz otevřou a můžou na nástěnku hned psát. Snadno tak dohledáte nápady, vzkazy i dokumenty.

Odkaz: www.padlet.com
Cena: zdarma (možnost vytvořit max. 4 padlety na 1 účet)
Registrace: nutná pro správce, pro ostatní ne
Za jak dlouho se naučíte používat: 5 minut
Využití: práce v týmu, porady, plánování, brainstorming, evidence úkolů, organizační schémata

Náhled na virtuální nástěnku Padlet

K čemu vám bude

Padlet využijete např. na poradách, kdy ho nasdílíte jako nástěnku, kterou si kolegové otevřou ve vlastních počítačích nebo pustíte projektor. V reálném čase pak zapisujete úkoly, nápady, vkládáte odkazy a všichni všechno vidí. Nástěnku pak můžete exportovat jako obrázek, .pdf, excel nebo rovnou vložit na web nebo Facebook. Zůstane tak zachována, třeba i jako zápis z porady.

Pokud se nemůžete s kolegy často scházet a pracujete společně na dálku, přes Skype nebo po e-mailech, oceníte možnost sdílet tuto virtuální plochu, kde si snadno vše utřídíte, aniž byste se brodili e-mailovou komunikací nebo dělali přepis skypové konference.

Možnosti šablon – organizační schémata, myšlenkové mapy, úkolovníky …

Uživatelsky velmi příjemná je možnost zvolit si pozadí plochy, třeba linkovaný sešit, kalendář, tabule, fotka z přírody nebo vlastní obrázek. URL adresu nebo-li odkaz si můžete také nastavit, takže žádné klikyháky za lomítkem, ale třeba www.padlet.cz/neziskovky/porada. Když vložíte do názvu datum, jednoduše si skladujete a třídíte nástěnky k zápisům z porad.

Na základě několika šablon můžete také vytvářet organizační schémata, myšlenkové mapy, sloupce na úkoly nebo tématické příspěvky, vytvářet si vizuální galerie nebo chatovací prostor pro komunikaci s kolegy. Do příspěvků můžete vkládat soubory, odkazy, propojit je s Google mapami nebo do nich dokonce malovat. Navíc můžete mezi sebou propojit více nástěnek, které už jste v Padletu vytvořili.

Ukázka šablon v Padletu

I ten nejtvrdohlavější kolega bude v Padletu jako doma

Padlet už konečně vychytal i češtinu, čímž se řadí mezi pár online aplikací, které mají pro české uživatele nadmíru přívětivé prostředí. Největší výhodou této aplikace je její blbuvzdornost. Nemusíte se ji učit používat, je intuitivní a velmi snadná i pro totální odpůrce IT technologií. A navíc je zdarma. Skvělý pomocník pro skupinu lidí, který usnadňuje komunikaci a sdílení informací.

Padlet vyzkoušejte, nic nestojí a vy si usnadníte práci.

 

Původní článek o Padletu vyšel 21. 12. 2016 v časopise Svět neziskovek. Článek je aktualizován k 27. 10. 2020.