Souhrnná tabulka s nástroji na videokonference a vzdělávání online

Jan Dovrtěl vytvořil přehlednou obří srovnávací tabulku komunikačních nástrojů a aplikací. Primárně byla určena pro učitele a vznikla z iniciativy klubu rodičů při ZŠ Zemědělská v Brně. Jan Dovrtěl poskytl tabulku online komunitě jako open-source a z původních 14 nástrojů se tabulka rozrostla za jediný den o dalších 19. A stále se rozrůstá.

TABULKA

Na prvním listě najdete nástroje pro videokonference. Seřazeno dle oblíbenosti, funkčnosti a efektivnosti. Kategorie pro porovnání jsou jazyk, limit osob připojených videem a limit osob připojených hlasem, počet současně viditelných kamer, limit pro skupinový chat, možnosti live přenosu, sdílení obrazovky, nutnost instalace, časový limit, url podmínky, cena. Doplněno o návody, jak s nástrojem pracovat.

 

Na prvních příčkách jsou nástroje, které splňují standardy toho, co od videokonference očekáváte. Možnost připojení velkého množství lidí ve stejný čas videem, zvukem i chatem – v první desítce je nejnižší limit 100 volajících. Dále možnost sdílet obrazovku, některé mají možnost live přenosů. Není nutné je instalovat. Všechny mají perfektní přenos obrazu i zvuku, jsou stabilní a půlka z nich je v češtině. Liší se především v ceně a dostupnosti češtiny.

V první desítce naleznete nástroje: Zoom, Hangouts Meet Enterprise, Hangouts Meet Edu, Fuze, Microsoft Teams, join.me Pro, Telekonference, GoToMeeting, Webex. Není překvapující, že v Česku oblíbený Skype je až na 13 místě. Microsoft stahuje jeho podporu, jelikož přesunul videokonference do nástroje Microsoft Teams.

Na 1. místě vyhrává nástroj Zoom, který má špičkový zvuk, umožňuje hovor i při 100 lidech a za mě má bezkonkurenční funkci a to možnost rozmístění volajících do samostatných místností. Představte si, že jste učitel, voláte si se skupinou 25 žáků, dáte jim na 5 minut samostatnou práci, rozdělíte je do skupin, což může být i několik separé videohovorů, které jsou však stále navázané na ten původní a když jim uběhne limit, jsou zpátky všichni v hromadném hovoru. Zoom umožňuje také live přenosy přes YouTube a Facebook. Nástroj je placený a je v angličtině.

Na 2. místě je Hangouts Meet Enterprise, jehož hlavní devízou je live přenos a pro školy je nově zdarma do 1. 7. 2020. Nástroj je jinak placený a je v češtině. Hned za ním na 3. místě je Hangouts Meet Edu, ale už nemá možnost live přenosů. Ve školách je hojně používaný jako součást velkého balíčku Google Classroom, který mají školy zdarma.

 

Na druhém listě naleznete aplikace pro školy. Skvělým doplněním tabulky jsou sloupce pozitiva a negativa. Velmi snadno zjistíte, která aplikace se hodí právě vám a vašim žákům.

Na třetím listě uživatelé shromažďují aplikace pro ochranu obyvatelstva.

Tabulka je k dispozici všem, je nahraná v Google Cloudu a pokud víte o dalších nástrojích či aplikacích, můžete je tam přidat.

Vše na jednom místě, vizuálně zpracované tak, aby se v tom každý na první pohled vyznal. Takže velké díky Janu Dovrtělovi za dobrou práci.

Doba koronovirová způsobila, že se náš život přesunul na několik metrů čtverečních v malé skupince lidí a do online prostoru. Díky sociálním sítím a informačním webům jsme zaplaveni možnostmi a tipy na komunikační nástroje pro videokonference, virtuálními prostory a aplikacemi pro vzdělávání na dálku. Navíc se spousta lidí pustila do programování nových nástrojů a programů, které umožňují vzdělávat, konat dobro, chránit obyvatelstvo, objednávat služby. Je to naprosto skvělé a věřím, že z této vlny inspirace budeme čerpat ještě hodně dlouho. Srovnávací tabulky, které hromadí všechny tyto nápady na jedno místo jsou v celé té záplavě informací přesně to, co nám usnadní práci a ušetří čas strávený vyhledáváním v různých FB skupinách a na webech.

TABULKA

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KVkFFS-3shmvryQS_hGwXy05oMapsFoi1W42fMBHh1g/edit?usp=sharing