Organizujte akce pro veřejnost jako profík pomocí Sli.do

Aplikace Sli.do od slovenských vývojářů patří mezi mé nejoblíbenější. Je jednoduchá, dostupná všem, v češtině i několika dalších jazycích. A hlavně řeší něco, na co se často zapomíná. Organizaci dotazů a zpětné vazby účastníků přednášek a workshopů.

Odkaz: https://www.sli.do/
Cena: základní verze zdarma
Registrace: nutná jen pro admina
Za jak dlouho se naučíte používat: 5 minut
Využití: konference, workshopy, výuka, zpětná vazba, dotazníky

Homepage aplikace Sli.do, kód akce se vkládá do pole vlevo dole za křížek

Kdy jste naposledy byli na nějaké konferenci nebo workshopu a měli chuť se na něco zeptat? Na větších konferencích to zpravidla bývá tak, že po přednášce je čas určený pro dotazy z publika. Hostesky běhají s mikrofonem po místnosti, jeho předávání zabírá čas a narušuje plynulost přednášky. Zpravidla však padají zajímavé dotazy, ale nejsou pak nikde zaznamenány stejně jako odpovědi na ně. V horším případě zůstává mikrofon nevyužit, protože se nikdo nepřihlásí. Někteří mají strach se nahlas zeptat, některým se nechce a někteří svou otázku neudrželi v hlavě až do konce přednášky.

Jak Sli.do funguje?

Jako sms. Administrátor akce, třeba přednášející, se zaregistruje do Sli.do a vytvoří událost, např. “Konference pro neziskovky”. Pro tuto událost vygeneruje kód tak, že ho prostě napíše při vyplňování jednoduchého formuláře, např. “neziskovky”. Na začátku přednášky vyzve publikum, aby se připojili na internet, zadali do vyhledávače Sli.do a hned na úvodní straně do největšího prázdného pole zadali kód “neziskovky”. Tím se publikum dostane na virtuální plochu, kam může poslat svůj dotaz jako sms. Všichni ostatní vidí přibývající dotazy, které mohou být pokládány anonymně nebo se může autor podepsat. Dokonce můžou ostatní “lajkovat” nejzajímavější dotaz. Na konci přednášky promítne přednášející náhled do Sli.do, kde jsou seřazeny všechny položené otázky dle počtu lajků. Když je otázek mnoho, alespoň se nemusí rozhodovat, kterým dá prioritu. Prioritu určilo publikum.

Co s odpověďmi?

Všechny otázky jsou zaznamenány a pokud má přednášející placenou verzi této aplikace, může k nim odpovědi dopsat. Ve zdarma verzi se to dělá tak, že si otázky po přednášce stáhne – udělá printscreen nebo klasicky ctrl+c ctrl+v, doplní k nim odpovědi a rozešle je účastníkům konference nebo vyvěsí někde na web. Výhodou taky je, že prostor pro otázky může být otevřen až 7 dní po přednášce, takže pokud vás něco napadne po cestě z konference, můžete se na to dodatečně zeptat nebo jen napsat přednášejícímu zpětnou vazbu.

Takto se zobrazuje Sli.do v mobilním telefonu

Umí infografiky i grafy

Ze všech položených otázek umí Sli.do generovat pěkné grafy a infografiky, které se pak dají využít do prezentací nebo shrnutí celé akce na webu a sociálních sítích. Kromě dotazů z publika se dá Sli.do využít i na vytváření dotazníků. Otázky mohou mít více odpovědí na výběr, otevřenou odpověď nebo ohodnocení pomocí hvězdiček.

Placenou či neplacenou verzi?

Zdarma verze stačí a dá se s ní elegantně zvládnout i větší konference. Placené verze nabízí možnost moderování otázek, export dat nebo doplnění loga akce. Univerzální placená verze se pohybuje kolem 6 000 Kč za konferenci, což se u velkých akcí vyplatí.

Kde všude Sli.do využijete

Kromě konferencí se dá Sli.do využít i na malých workshopech a seminářích, ve výuce nebo i open air akcích pro veřejnost. Stačí, když na vstupence, tabuli nebo pozvánce vyzvete účastníky, aby se přihlásili na https://www.sli.do/ a zadali vámi vygenerovaný kód.

Používání Sli.do na akci pomáhá organizátory a přednášející přiblížit publiku. Organizátoři akce mohou díky aplikaci dostat cennou zpětnou vazbu, ulehčit život přednášejícím, profesionálněji zvládnout organizaci přednášek a workshopů a taky jít s digitální dobou. Z čehož vyplývá ještě jedna moje poznámka. Vždy mějte na konferenci k dispozici veřejnou wifi.

Původní článek vyšel 2. 5. 2017 v časopise Svět neziskovek.