Jak zabezpečit internet a ochránit sebe i děti?

V poslední době se snažím hacknout ne-spánek sedmiměsíční dcery, tak toho volného času k práci a updatům zde na stránce moc není. Ale je jedno téma, které mě hodně zajímá a věnuju se mu, i když padám nevyspáním na hubu a myslím, že zajímá i vás. ⚠️Bezpečnost na internetu.

Stopro už jste zaregistrovali, že vzniká dokument V SÍTI. V hithitové kampani už se sehnal dostatek peněz na postprodukci a nadbytek půjde na preventivní kampaně. Takže snímek bude už brzy venku. Trailer i výpovědi filmařů můžou být šokující. Sebevědomí a drzost internetových predátorů děsivá. Jenže přátelé, to je fakt naprosto běžná realita. Týká se nás všech. Fakt nechceme, aby naše děti a teenageri koukali jak nějaký nechutný borec kdovíodkud před nimi masturboval a oni na to koukali ve svém pokojíku, zatímco my jsme za dveřmi a taky čučíme do blikátek 🤮


Co s tím? Vypadá to asi jednoduše, vzhledem k závažnosti tématu. Ale je to komunikace. Mluvte se svými dětmi, s dětmi svých blízkých, se svými blízkými, se svými kamarády. Zajímejte se, co dělají. Pusťte jim trailer a rozviňte diskuzi. 

A taky:

  1. Zabezpečte počítače dobrým antivirem, v antiviru můžete také nastavit jaké konkrétní stránky chcete blokovat.
  2. Nevhodné stránky můžete blokovat i přímo v prohlížeči, např. v Chrome pomocí rozšíření BlockSite.
  3. V YouTube můžete nastavit Omezený režim. Běžte do Nastavení, skrolujte úplně dolů a v zápatí stránky máte možnost Omezený režim zapnout, viz komentář.
  4. Pro předškolní a školní děti určitě používejte YouTube Kids (aplikace pro mobil a tablety). Nejsou tam reklamy, dá se nastavit časovač a nevhodný obsah se tam nedostane.
  5. Pokud působíte v nějaké organizaci, škole nebo i na městském úřadě, objednejte si u Policie vašeho kraje přednášku z jejich preventivních programů.
  6. Prolustrujte si tyhle stránky https://www.internetembezpecne.cz/internetem-bezpecne/rodice/ochrana-ditete-online-prostredi/.
  7. Pokud narazíte na šikanu nebo máte pocit, že k ní může docházet, zkuste obětem nebo přítomným ukázat tuhle aplikaci https://www.nntb.cz/.
  8. Mluvte spolu. Vypněte blikátka u stolu, u večeře, alespoň 1 den v týdnu buďte všichni večer spolu. Zajímejte se, co vaši blízcí na netu sjíždí, i když je ta hudba příšerná a videa střelená. Neodsuzujte, nepoučujte, ale společně internetový prostor zkoumejte. Jen otevřená komunikace je nejúčinnější prevencí proti kyberšikaně a zneužívání na internetu.

Dobrá reportáž o vznikajícím snímku V síti v pořadu České televize 168 hodin.