Jak si udělat pořádek na soukromém profilu na Facebooku

Sáhněte si na svědomí. Kdy jste naposledy vlezli do položky Nastavení v menu Facebooku? Zkontrolovali, kdo vidí vaše příspěvky? Změnili heslo? Projeli si fotky, abyste se ujistili, že nejste označeni na nějakých kontroverzních? Pročistili balast Facebookových skupin nebo nefajnových příspěvků? 

Zapomínáme na to. Zapomínáme občas zkontrolovat nastavení nejen Facebookových profilů, ale i na Instagramu, LinkedIn a dalších sociálních sítích. Je důležité mít svá data pod kontrolou, ať už kvůli možnému zneužití, napadení profilu nebo prostě jen kvůli vnitřnímu klidu a dobrému pocitu z uklizeného virtuálního prostoru. 

Já jsem na Facebooku od roku 2007, to je 12 let plných soukromých dat, fotek, názorů, skupin, událostí, přátel. Pustila jsem se do úklidu s cílem nemazat veškerý obsah, ale mít ho pod kontrolou. 

Tady je pár základních bodů, které by měl uživatel sociálních sítí udělat alespoň 1x za půl roku nejen na svém soukromém profilu, ale i na profilech vašich dětí, samozřejmě s jejich asistencí. Až to všechno zkontrolujete a uklidíte, tak budete mít takový ten super pocit, jako když vypíglujete celý byt nebo garáž, hodíte nohy na stůl a dáte si kafe 🙂

  1. Změňte si heslo. Nastavte si dvoufázové ověření – kdyby se někdo snažil nabourat do vašeho profilu z jiného zařízení, Facebook to pozná a zašle vám informaci. Nastavte si 3 až 5 přátel, kteří vám v případě ztráty přístupu k účtu pomohou dostat se do něj zpátky. Věřte mi, není to zbytečné. V poslední době se množí ataky na soukromé profily i v Česku.

 

2. Stáhněte si všechna data ze svého profilu do počítače. Nebojte, data se na Facebooku nesmažou, ale vy budete mít zálohu úplně všeho, co jste kdy zveřejnili – příspěvky, fotky, komentáře, lajky, přátele, skupiny. Bude toho hafo, takže počítejte i s pár hodinama stahování dat.

3. Běžte do Nastavení a projeďte postupně všechny položky v menu a zkontrolujte jejich nastavení. Rozhodněte se, co kdo má vidět, co je veřejné, co vidí jen přátelé, zda vás může kdokoliv kdekoliv označit bez schválení, zda chcete mít zapnutou polohu (nedoporučuji), zda může kdokoliv sdílet vaše příspěvky. Prostě si vše v klidu proklikejte a nastavte. Já doporučuji mít co nejmíň veřejných příspěvků a vše sdílet jen s přáteli, nepovolit sdílení a označování bez předešlého schválení, mít vypnuto propojování jiných vyhledávačů na internetu s vaším profilem. 

4. Věnujte pozornost položce Vaše informace na Facebooku – Přístup k vašim informacím. Rozklikněte ji a mrkněte, co kde s kým sdílíte, co jste kdy zveřejnili, zprávy v Messengeru. Vše máte na jednom místě.

5. Podívejte se do položky Vaše informace na Facebooku – Přístup k vašim informacím – Informace o vás – Reklamy. To je mazec, co?

6. Rozhodněte se, co se stane s vaším profilem, až umřete. Jako vážně. Fakt nechcete, aby se z vašeho profilu stal ráj videí o hubnutí a fiktivních slev na Rayban.

7. Omezte nastavení soukromí pro starší příspěvky na Timeline. Jak říká klasik, není nic staršího než týden starý příspěvek na Facebooku. A to, co jste napsali v roce 2014 už stejně není důležité, tak je lepší to na Timeline skrýt. Kdo ví, co to bylo za moudro, že jo.

 

8. Pokud to chcete vzít z gruntu, odstraňte i fotky v oddíle Vaše fotky nebo zrušte označení v oddíle Fotky s vámi. Toto nelze udělat hromadně, takže si udělejte vzpomínkový večer a každou fotku ručně odstraňte. Je to velmi očistný pocit 🙂

9. Zbavte se toxických přátel. Buď je můžete na nějakou dobu uspat, zablokovat, dát do oddílu Omezeno (vy jim můžete pořád vlézt do profilu a sledovat jejich aktivitu, ale oni vás a vaše příspěvky už neuvidí, i když zůstanou v Přátelích) nebo je rovnou smažte.

 

10. Zbavte se balastu na zdi. Vypněte reklamy (klikněte na 3 tečky a vyberte Skrýt reklamu). Uspěte příspěvky konkrétních lidí nebo konkrétních skupin, abyste neměli profil zahlcený kdejakou Máňou, která něco poptává, nabízí nebo řeší.

 

 

Ta základní kontrola profilu zabere zhruba 20 minut. Pokud se pustíte do fotek, dělejte to postupně ve volných chvilkách třeba večer u televize (je to monotónní činnost, u které zvládnete sledovat i Netflix s titulkama). Až to budete mít hotové, hoďte si nohy na stůl, dejte si kafe a užijte si ten očistný pocit, kdy máte svá data pod kontrolou, máte v nich pořádek a udělali jste něco navíc pro své bezpečí ve virtuálním prostoru.